Maltežan - Pasji salon Toutou

Posted by | April 27, 2014 | Pasme | No Comments

Maltežan je ena najstarejših antičnih pasem, ki naj bi izvirala celo iz časov pred bronasto dobo, torej okoli 6000 p.n.š.. Čeprav so antični Grki in Rimljani verjeli, da ta pasma izvira iz otoka Malta oziroma Malitaie, kot so jo takrat poimenovali Grki, za to ni nobenih dokazov. Bolj verjetno je, da je maltežan potomec psa tipa špic, ki so ga takrat vzrejali v južni Evropi.

Toutou salon za pse - pasme psov - antični maltežan

Maltežan je ena najstarejših antičnih pasem, ki naj bi izvirala celo iz časov pred bronasto dobo, torej okoli 6000 p.n.š.. Čeprav so antični Grki in Rimljani verjeli, da ta pasma izvira iz otoka Malta oziroma Malitaie, kot so jo takrat poimenovali Grki, za to ni nobenih dokazov. Bolj verjetno je, da je maltežan potomec psa tipa špic, ki so ga takrat vzrejali v južni Evropi.

V tistem obdobju je bila Malta trgovsko središče. Iz Malte so maltežane prodajali na različne konce civiliziranega sveta kot eksotično žival, zato je po tem otoku ta pasma dobila ime. Maltežan je bil za antične Egipčane več kot le pes, kar dokazujejo številne podobe te pasme na starodavnih artefaktih. Zelo priljubljeni so bili tudi pri antičnih Grkih in Rimljanih. Pogosto so krasili njihove keramične izdelke. Maltežan se je pojavljal v mnogih zapisih iz tistega časa, poleg drugih ga je omenjal celo Aristotel. Zelo imeniten dom si je našel maltežanček rimskega cesarja Klavdija, ki je imel za svojo kočo kar cesarsko palačo. Maltežan je bil zelo cenjen tudi v srednjem veku, predvsem pri višjem sloju. Zanj so celo verjeli, da ima zdravilno moč in so ga zato polagali na trebuh in pljuča, kar naj bi delovalo blagodejno. V začetku 19. stol. se je začela polemika o tem, kateri pasmi maltežan dejansko pripada. Po eni strani naj bi zaradi svojega temperamenta pripadal pasmi terier, po druga strani pa naj bi zaradi svojega telesa in tipa kožuha pripadal španjelom. Kmalu so salomonsko odločili, da ne pripada ne terierjem, ne španjelom, ampak je to preprosto maltežan.

OPIS

Salon za pse Toutou - pasme psov - igrivi maltežan

Maltežan je eleganten in majhen, a žilav pes s svilnato dlako. Ima kompaktno in čvrsto telo in je nekoliko daljši kot visok. Glede na velikost je uvrščen med tip psov ˝toy˝. Maltežani so znani po svojem svilnatem belem kožuhu, s katerim vsakogar očarajo in si tako prislužijo kakšen pasji piškot več. Njihova dlaka je ravna in gosta in lahko pada vse do tal. Ko opazujete maltežana med tekom se zdi, kot bi lebdel pod oblakom svoje bele dlake. V preteklosti so bili maltežani različnih barv, danes so le beli. Ta pasma ima le en sloj dlake. Ker nima podlanke, mu dlaka skoraj ne izpada. Maltežani imajo okroglo glavo, črn nosek, viseča ušesa, črne in čuječe oči, kratke in ravne noge ter košat in graciozen rep.

TEMPERAMENT

Čeprav je maltežan majhen, se zdi, da se v njem skriva lev, saj je vedno neustrašen. Njegovo zaupanje in vdana ter ljubeča odzivnost lastniku sta njegovi zelo privlačni značilnosti. Med vsemi majhnimi psi so maltežani najbolj nežni, čeprav so energični, živahni in igrivi, kot tudi odločni. Dober je pri učenju trikov in ukazov, ko se počuti za svoje delo primerno nagrajen. Pogumno in hitro sproži svoj alarm v obliki laježa, ko zasliši sumljive zvoke. Maltežan domneva, da so vsi, ki jih sreča, ljudje ali živali, njegovi prijatelji, zato z njim po navadi doma ali na sprehodu, ni težav. Včasih se maltežani lahko prehitro razdražijo in postanejo brezobzirni, ko so z otroki. Glede hrane znajo biti zelo izbirčni in bi najraje jedli tisto, kar je na našem krožniku. Kljub njihovemu čudovitemu izgledu in karakterju, se maltežanov ne sme preveč razvajati in jih ščititi, saj lahko včasih postanejo labilni in pretirano ljubosumni. Vsekakor je maltežan izjemen človekov spremljevalec, vedno hvaležen, vdan in prikupen.

VADBA IN ŽIVLJENJSKO OKOLJE

Maltežani uživajo v rednih dnevnih sprehodih in igranju na prostem. Pogosto ostanejo igrivi tudi, ko so starejši. Ker so aktivni doma in ne zahtevajo veliko vadbe, ni potrebno veliko truda, da so v dobri formi. Do osmega meseca starosti se njihove kosti še razvijajo, zato do takrat zelo dolgi sprehodi ter stroga vadba niso primerni. Maltežani so vsekakor hišni psi in ne prenašajo dobro vročine ali mraza.

ZDRAVJE

Maltežani so na splošno zdravi, a so kot vse pasme tudi oni nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Pomembno je, da se lastniki zavedajo težav, če se odločijo za to pasmo. Možne so težave z izpahom pogačice, očmi, dihali, z zobmi in prebavo. Ker imajo belo dlako, jih lahko opeče sonce. Maltežanom ne odpada skoraj nič dlake, zato so primerni za ljudi, ki jih mučijo alergije.

NEGOVANJE

Dnevno česanje in krtačenje maltežanov, predvsem tistih z daljšo dlako, je zelo pomembno. Z rednim negovanjem se izognemo nastanku vozlov, kožušček pa je zdrav in lep. V primeru, da se dlaka zavozla, je priporočeno, da vaš maltežan običše salon za pse, kjer pasji frizer vozle strokovno in temeljito razvozla. Pri krtačenju je potrebno biti nežen, saj imajo zelo mehak in občutljiv kožuh. Maltežane je priporočeno redno kopati. Med kopanjem se morajo uporabljati primerni pasji šamponi in druga sredstva za nego dlake. Po kopanju je psa venomer potrebno temeljito posušiti, ker so zelo zmrzljivi. Lastniki maltežanov zato redno vodijo svoje pasje prijatelje v pasji salon, da jih pasji frizer okopa s primernimi pasjimi šamponi in jih nato hitro in temeljito posuši s posebnim fenom. Maltežanom se mora dnevno čistiti področje okoli oči in ust, ker se na njihovi beli dlaki hitro poznajo madeži od solz in hrane. V primeru, da imajo dolgo dlako, se jim na vrhu glave naredi čopek, da jim dlaka ne sili v oči. Čistiti jim je potrebno ušesa in izpuliti dlako iz ušesnih votlin, kot je to običajno pri vseh pasmah. Veliko lastnikov maltežanov, predvsem tistih, ki svojih psov ne vodi na razstave, se odloči za obisk pri pasjem frizerju in striženje kožuščka, kar močno olajša negovanje. Zaradi njihove bele dolge dlake je negovanje maltežanov zelo zahtevno, vendar je ravno čudovit in svilen kožuh glavna značilnost te pasme, ki pritegne nemalo občudujočih pogledov.

Salon za pse Toutou - pasme psov - princesa z Malte

POREKLO: Malta
VIŠINA: 20 – 25 cm
TEŽA: 2 – 3 kg
ŽIVLJENJSKA DOBA: 12 – 15 let
ZDRAVJE: nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam –  težave z izpahom pogačice in očmi
ŽIVLJENJSKO OKOLJE: stanovanje/hiša

 • TRENIRANJE

  60%
 • NEGA

  80%

PRIJAZNOST DO :

 • PSOV

  100%
 • DRUŽINE

  100%
 • TUJCEV

  60%

Leave a Reply

Your email address will not be published.