header_storitve

Pasji salon Toutou v Ljubljani je kužkom prijazen salon za pse, v katerem vam pasji frizer uredi vašega štirinožnega prijatelja od smrčka do repa ter od glave do krempljev. Naše storitve zajemajo striženje psov, posamezne storitve in celotno nego. Za kopanje vaših kužkov se uporabljajo le naravni pasji šamponi in druga naravna sredstva.

storitve_main

divider_4

Nega tačk in krempljev

storitve_1
Zelo pomembno je, da so pasje tačke, blazinice in kremplji vedno v dobrem stanju, saj to prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju vašega štirinožnega prijatelja. Psu se mora redno pregledovati njihove tačke in blazinice, ki ne smejo biti suhe in razpokane. Če je v blazinicah ali med njimi kakšen tujek, ga odstranimo. Psu v pasjem salonu ostržemo predolgo dlako na tačkah in med blazinicami. V predolgo dlako se lažje ujamejo tujki, prav tako pa se ta dlaka hitro sprime zaradi hoje po umazanih površinah. Vse to psa zelo moti. Psu je tudi potrebno redno krajšati kremplje. Predolgi kremplji psa zelo motijo, zaradi česar začne težo pri hoji prenašati na zadnji del tac, to nadalje povzroča nesproščeno hojo. Če se krempljev ne striže redno, se lahko tudi vrastejo v blazinice. Pasji frizer kremplje skrajša približno toliko, da se pri hoji ne dotikajo tal, pri tem pa mora biti previden in natančen, da ne odstriže krempljev prekratko. V pasjem kremplju je namreč živec, striženje preblizu živca pa lahko povzroči krvavitev, kar je za psa boleče.

Nega oči in ušes

storitve_2

Pri nekaterih pasmah je potrebno negi oči in ušes posvetiti veliko pozornosti. Lastniki psov morajo svojim kužkom, ki so nagnjeni k težavam z očmi in ušesi le te redno pregledovati in čistiti.

Kopanje in sušenje

storitve_3

Kopanje je pomemben del negovalnega procesa. Kako pogosto je potrebno kopati vašega psa, je odvisno od različnih dejavnikov. Predvsem je pogostost kopanja odvisna od vrste pasjega kožuščka, od časa, ki ga pes preživi zunaj, ter preprosto, kako umazan je pes. Nekateri psi potrebujejo kopanje vsake dva do tri tedne, medtem ko druge ni potrebno kopati tudi do šest tednov. Nekateri psi obožujejo vodo, spet drugi jo sovražijo. Zato se je psom, ki jim voda ni najbolj všeč, potrebno v pasjem salonu še posebej posvetiti in se potruditi, da kopanje za njih ni preveč stresno. Pri kopanju v pasjem salonu Toutou uporabljam le kvalitetno naravno pasjo kozmetiko in druga sredstva za negovanje dlake proizvajalca Iv San Bernard, ki je specialno zasnovana za uporabo na malih živalih. Produkti so specifični za različne tipe dlake, SPA tretmaje, kozmetiko in tretmaje za različne probleme s kožo in dlako in ne vsebujejo sulfatov, parabenov in silikonov in so bazirani na naravnih sestavinah ter prijazni do okolja. Vsi izdelki Iv San Bernard so dermatološko in mikrobiološko testirani in so tako varni za uporabo. To potrjuje tudi pridobljen Certifikat Pet Safe Cosmetics. Ti pasji šamponi blagodejno vplivajo na kožuh in kožo in ne povzročajo alergičnih reakcij. Glede na vrsto, barvo in strukturo dlake izberem primerno kombinacijo pasje kozmetike. Tako je po kopanju kožuh zdrav, dišeč in mehak. Po kopanju sledi še sušenje psa. V salonu za pse Toutou se kužke čim bolj posuši z brisačo, da je nadaljnje sušenje s fenom čim krajše. Ko je pes skopan in kožuh suh, sledi nadaljnja nega in striženje psov.

Praznenje analnih vrečk

storitve_4

Za psa je zelo neprijetno in boleče vnetje analnih vrečk. Vaš pes vas bo na to opozoril z drsanjem zadnjice po tleh ter s praskanjem in lizanjem okoli zadnjika. Analne vrečke so pri psu v zadnjični odprtini. V stenah teh vrečk se nahajajo žleze, katerih izloček se pri odvajanju blata sprošča skozi izvodilo v zadnjični kanal. Z izločkom pes odišavi svoje blato in na tak način pušča sporočila drugim psom in psičkam, ki bi prišli na njegov teritorij. Če je blato psa premehko, se analne vrečke pri odvajanju blata ne morejo samodejno izprazniti in vrečke je potrebno ročno izprazniti. V primeru, ko je praznjenje analne vrečke preventivno, lahko to opravi pasji frizer, če pa je že prišlo do vnetja, pa je potreben obisk veterinarja, saj pasji frizer za to ni strokovno usposobljen.

Odstranjevanje odmrle dlake

storitve_5

Pasje dlake rastejo v ciklih. Vsak folikel ima periodo hitre rasti, sledi počasnejša rast in nato mirujoča faza. Med mirujočo fazo zrela dlaka ostane v foliklu in sčasoma odstopi na dnu folikla. Ko pes menja dlako, nova dlaka izrine staro in cikel se začne znova. Povprečen pes rabi približno štiri mesece, da mu zraste kožuh. Koliko časa to traja, je seveda odvisno od pasme. Večina ljudi misli, da pes menja dlako zaradi temperaturnih sprememb. Dejstvo pa je, da na menjavo dlake vpliva dolžina dnevne svetlobe. Daljša obdobja dnevne svetlobe spomladi aktivirajo proces menjavanja dlake, kar traja od štiri do šest tednov. Jeseni, ko se čas dnevne svetlobe skrajša, veliko psov ponovno menja svojo dlako. Psi, ki so večino časa v zaprtih prostorih in so bolj izpostavljeni umetni svetlobi, lahko menjajo dlako celo leto. Nekatere pasme (pudlji, bedlingtonski terierji, kerryjski modri terierji) imajo skodrano dlako, ki je ne menjajo. Pri teh pasmah iz odpadle dlake nastajajo vozli. Nekateri psi imajo dvojni kožuh, ki ga sestavlja dolga groba zunanja zaščitna dlaka ter fina mehka in volnena podlanka. Odmrlo dlako je potrebno odstranjevati tudi kratkodlakim psom. Odmrlo dlako in podlanko v pasjem salonu odstranjujem z različnimi pripomočki, odvisno od vrste dlake in pasme psa. Uporabljam različne vrste posebnih zobatih pripomočkov, na katere se umrla dlaka ujame in se z lahkoto odstrani. Z rednim odstranjevanjem odmrle dlake zmanjšamo odpadanje dlake, kar je predvsem moteče v notranjih prostorih. Pripomoremo tudi k boljšemu počutju psa, saj preprečimo nastajanje vozlov in izboljšamo zračnost, da koža bolje diha. Odstranjevanje odmrle dlake in podlanke je pomembno v vročih poletnih dneh, saj bo pes potem veliko lažje prenašal vročino.

Krtačenje in razvozlavanje

storitve_6

KRTAČENJE

Vsa živa bitja poizkušajo na svojevrsten način poskrbeti za svojo čistočo in higieno, seveda to še posebej velja za živali z dlako in perjem. Opice čistijo svoje kožuščke tako, da trebijo druga drugo, ptice svoje perje trebijo s kljunom in se umivajo v vodi ali prašnih kopelih, nekatere živali pa svoj kožuh ližejo, kot na primer mačke, ki to počno kar 30% svojega življenja. Psi pa čistijo svoje kožuščke z različnimi metodami, saj se med drugim ližejo, grizljajo in valjajo po tleh, kar nam po navadi predstavlja nasprotje higiene. Torej psi iz našega vidika pri čiščenju svojih kožuščkov niso tako uspešni in temeljiti kot mačke in jim moramo pri tem v veliki meri pomagati mi, njihovi lastniki. Pasje kožuščke je potrebno negovati redno. Ne le zaradi izgleda, ampak predvsem zaradi zdravja in njihovega dobrega počutja. Dolgodlake pse je potrebno krtačiti in česati dnevno, kratkodlake pa tedensko, saj se drugače dlaka hitro zavozla in potrebno je predčasno striženje psa ali celo britje. Pse je najbolje navaditi na krtačenje, že ko so mladički, da jim to čim prej postane rutina in užitek. Za kužke, ki bodo redno obiskovali salon za pse, je priporočeno, da jih na to navadimo že, ko so mladički, saj tako nega v salonu za njih ne bo stresna. Redno negovanje kožuha s krtačami in glavniki bo pomagalo ohraniti dlako vašega ljubljenčka v dobrem stanju ter podaljšalo čas do obiska pasjega frizerja. S krtačenjem in česanjem iz kožuščka odstranimo umazanijo in tujke, širimo naravna olja skozi njihov kožuh, preprečujemo nastanek vozlov in poskrbimo, da je koža čista in ni razdražena. Med krtačenjem obenem preverimo, če ima pes morda bolhe ali klope. V pasjem salonu Toutou imam na voljo različne vrste krtač in glavnikov, s katerimi poskrbim za popolno nego in izgled kožuščka vašega pasjega prijatelja.

 

storitve_7

RAZVOZLAVANJE

Vozli so sprijeti trdni skupki dlake, ki lahko nastanejo kjerkoli na telesu. Po navadi jih najdemo na trebuhu, za ušesi, pod pazduho, okoli zadnjika, na zadnjih delih stegen, v predelu dimelj in med prsti. Vozli so posledica nerednega negovanja oziroma negovanja z napačnimi pripomočki. V pasjem salonu za razvozlavanje uporabljam primerne pripomočke in naravne balzame in pasje šampone, ki zrahljajo vozle. S primernimi pripomočki in znanjem v pasjem salonu poskrbim, da razvozlavanje za psa ni neprijetno in boleče. V ekstremnih primerih, ko pa je dlaka preveč zavozlana je potrebno striženje ali britje psa, da ne pride do poškodb in za kužka ni preveč stresno.

Striženje psov

storitve_8

Striženje psov je običajno sestavni del nege dolgodlakih pasem. Kratkodlaki psi, na njihovo zadovoljstvo, ta del nege preskočijo. Od pasme psa in od vrste dlake je odvisno, kako in kolikokrat je striženje psov potrebno . V pasjem salonu Toutou lahko ostrižem vašega psa po pasemskih standardih ali seveda po željah lastnika. Lahko vam tudi svetujem, kako naj bi bil pes postrižen. Pasji frizer najlažje striže psa, če ima opran, posušen in razčesan kožuh. Striženje psov poteka s strojčkom z različnimi nastavki, ki se uporabljajo glede na pasmo in vrsto dlake oziroma primerno željam lastnika ter z različnimi vrstami škarij. S škarjami strižem in oblikujem daljšo dlako ter postrižem predele, ki jih s strojčkom ni mogoče. S striženjem psov oz. britjem pasji frizer poskrbi za higieno, udobje in seveda za izgled vašega psa.

Trimanje

storitve_9

Ne, to ne pomeni tekanje po polju z vašim kosmatincem, ampak ročno odstranjevanje dlake s puljenjem namesto striženjem ali britjem. Trima se določene pasme psov, kot so terierji, šnavcerji, springer španjeli itd. Pasji frizerji trimamo na različne načine, odvisno od pasme in vrste dlake. Kožuh se lahko trima z roko, s trimerjem ali z rezilom. Ker gre za puljenje dlake, bi pomislili, da mora biti to za psa boleče, a ni. Če je dlaka primerna za trimanje, se jo odstrani s puljenjem povsem lahko.

Celotna nega

storitve_10

V pasjem salonu Toutou nudim poleg posameznih storitev celotno nego vašega psa, ki vključuje:
• nega tačk in striženje krempljev
• kopanje in sušenje
• nega oči in ušes
• krtačenje in razvozlavanje
• striženje psov

Po končani negi bo vaš kosmati prijatelj urejen od smrčka do repa ter od glave do krempljev. Potrudila se bom, kot se le morem, da boste vi zadovoljni, vaš pes pa vesel, ko bo odšel iz salona kot čisto pravi frajer oz. fina dama.