Shih Tzu - Pasji salon Toutou

Posted by | April 25, 2014 | Pasme | One Comment

Shih Tzu je ena najstarejših pasem. Natančno poreklo Shih Tzu pasme je neznano, vendar verjetno sega nazaj do antičnih časov. Najstarejše informacije o tej pasmi prihajajo iz dokumentov, slik in umetniških predmetov iz obdobja antične kitajske in tibetanske zgodovine. Domneva se, da se je pasma razvila z mešanjem tibetanskega Lhasa Apsa in kitajskega pekinezerja. Ker so podobni levom, so dobili ime Shih Tzu, kar pomeni mali lev.

Salon za pse Toutou - pasme psov - Podoba Shih Tzuja in cesarice na kitajski pahljači

V 17. stoletju so bili majhni psi, podobni levom, prinešeni iz Tibeta v Prepovedano mesto v osrčje Pekinga. Te pse so uporabili za vzrejo Shih Tzu pasme, kot jo poznamo danes. Shih Tzuji so kmalu postali priljubljeni pri kitajskih cesarjih in v kitajskih sodiščih. Tej pasmi je bila zelo naklonjena cesarica Tzu Hsi, ki je bila strastna vzrediteljica psov in je tudi napisala prvi pasemski standard. Po njeni smrti leta 1908 so bile cesarske psarne bolj kot ne zapuščene in ti psi so postali redki. Shih Tzuje je kitajsko plemstvo tako spoštovalo, da jih Kitajci zelo dolgo niso niti prodajali, niti podarjali v druge države. Šele ko je Kitajska postala republika, se je to spremenilo in prvi Shih Tzuji so prišli v Anglijo. Zaradi komunistične revolucije na kitajskem je leta 1949 ta pasma skoraj izumrla. Na svetu je ostalo le še 14 Shih Tzujev – 7 psic in 7 psov. Preostanek teh psov, ki so živeli v Angliji predstavlja začetno pleme iz katerega izhajajo vsi ostali primerki. Shih Tzuji so bili kot pasma priznani leta 1969. Od takrat naprej je Shih Tzu postal zelo popularen razstavni in družinski pes.

OPIS

Shih Tzuji so ena izmed najbolj priljubljenih pasem ˝Toy˝. So kompaktni psi, ki skrivajo svoje čvrsto telo pod kožuščkom razkošne dlake. So umirjeni in ljubeči. Njihov izraz je topel in prijeten, pogled pa široko odprtih oči, kar naredi vtis, da so zaupljivi in prijazni. Korajžni, vendar ljubeznivi Shih Tzuji so obenem nežni psi za crkljanje v naročju, kot tudi živahni spremljevalci na potepu. So vdani svoji družini in ljubeznivi do otrok. Ti psi so presenetljivo žilavi in včasih trmasti. So čuječi in pozorni ter radi lajajo.

Salon za pse Toutou - pasme psov - Prisrčen par Shih Tzujev

VADBA IN ŽIVLJENJSKO OKOLJE

Kljub svoji majhnosti Shih Tzuji potrebujejo dnevno vadbo. Ker pa so majhni, lahko zadostimo njihovim zahtevam po telovadbi z živahnimi igrami v zaprtih prostorih ali pa s kratkim sprehodom. Ne prenašajo dobro vročega vlažnega vremena, zato ne smejo živeti na prostem. Najbolj primerni so kot hišni psi.

ZDRAVJE

Shih Tzu je po navadi zdrava in dolgo živeča pasma, a imajo ti psi vseeno včasih določene zdravstvene težave. Ker imajo dolg hrbet in kratke noge, lahko pride do težav s koleni in s hrbtenico. Nagnjeni so tudi k vnetju ušes, težavam z očmi in z zobmi. Kot ostale pasme s potlačenim gobcem imajo lahko tudi Shih Tzuji probleme z dihanjem in se lahko pregrejejo, še posebej poleti, ko je vroče. Lahko imajo resne probleme z ledvicami. Se zlahka zredijo, zato se jih ne sme prekomerno hraniti, pa naj bo to včasih še tako težko, ko nas s svojim prisrčnim pogledom prosijo za repete.

NEGOVANJE

Shih Tzuji imajo dolgo ravno in gosto dlako. Potrebujejo dnevno nego, kar je zamudno početje. Vsakodnevno krtačenje in česanje je nujno, da se odstrani vozle, kopati pa jih je potrebno tedensko. Krtačiti jih moramo pravilno, in sicer morajo konice krtače doseči kožo, saj se le tako ustrezno prepreči nastanek vozlov. Priporočen je občasen obisk v pasjem salonu, kjer jim pasji frizer nudi strokovno nego z uporabo primernih pasjih šamponov ter drugih pripomočkov za nego psov. Shih Tzuji ne menjajo dlake, a jim ta hitro raste. Da jim dolga dlaka ne draži oči, jo pasji frizer okoli oči postriže ali pa jo na vrhu glave spne v čopek. Ker je z njihovimi kožuščki veliko dela, se veliko njihovih lastnikov odloči za obisk v salonu za pse, kjer jim pasji frizer dlako pobrije ali postriže na kratko ter tako lastnikom zelo olajša nego njihovih kosmatih in košatih spremljevalcev. Zaradi nagnjenosti k določenim zdravstvenim težavam jim je potrebno redno čistiti oči in ušesa ter krtačiti zobe.

Kitajski cesarji so dobro vedeli zakaj tako cenijo to pasmo in prepričan sem, da vam to lahko potrdijo tudi vsi lastniki teh psov – kdor sreča in spozna Shih Tzuja se vanj enostavno zaljubi na prvi pogled!

Toutou salon za pse - pasme psov - Shih Tzu

POREKLO: Kitajska
VIŠINA:  20 – 28 cm
TEŽA:  4 – 7 kg
ŽIVLJENJSKA DOBA:  do 15 let
ZDRAVJE:  nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam
ŽIVLJENJSKO OKOLJE: stanovanje/hiša

 • TRENIRANJE

  60%
 • NEGA

  80%

PRIJAZNOST DO:

 • PSOV

  80%
 • DRUŽINE

  100%
 • TUJCEV

  80%

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.